2009. augusztus 12., szerda

A becsület hősei

Még anno, mikor Augsburgba értem sokkolva ért, hogy szinte minden bolt kipakolja az áruját a bolt elé. Kis kosarakban sorakoznak egymás mellett a portékák a kirakat előtt. Könyvek, mosóporok, krémek, ruhák, kinek mi van. És sokszor nem is valami olcsó, bóvli áruról van szó. Pl. a Müller drogéria előtt egy majdnem 20 eurós krém volt kitéve. Sokkoló és szinte felfoghatatlan "keleti" szemmel mindez. Miért nem lopják el kosarastól az egész cuccot???? Miért, miért, miért???? Csak gondoljatok bele, hogy mi lenne nálunk otthon a szituáció, ha egy bizonyos társadalmi réteget a következő látvány fogadna: (nyugodtan engedjétek szabadon a fantáziátokat ;) )

Bár az is lehet, hogy csak én furcsálom a dolgot és csak én vagyok túl gonosz előitéletes... de ha itt lennétek látnátok mennyire nem vigyáz senki ezekre a cuccokra. (Talán azért mert nem is szükséges) Az emberek megfogják az árut, amit meg akarnak venni, bemennek a boltba és szépen kifizetik. Na, szerintetek működne nálunk? Bár egyszer már láttam ilyet a békéscsabai Müller előtt. Nem tudom, hogy hogyan vált be.

Ami még jobban "fura" dolog: a szedd magad virág dolog. Adott egy pl. karvirágmező. Odabattyog a hősünk, leszedi a virágot, amire szüksége van, majd odamegy a terület szélére, ahol egy kassza várja és szépen bedobálja a megfelelő mennyiségű eurócskákat. (Ki van írva, hogy melyik virág mennyibe kerül.) Nincs senki a közelben, nincs aki felügyelje. Ott egy összetákolt persely és kész. Szerintetek?
Keleten ugyanez a történet: éjszaka megérkezik hősünk és családja, gyors leszedik az összes virágot -még akkor is ha ki sem fejlődött-, bevágja a furgonba, majd rendkívül nagy kreativitással kiszedi a már esetleg bedobott pénzt a kasszából -B eset: elviszi a kasszát úgy ahogy van- és másnap boldogan árulja a leszedett virágokat a piacon :) Ha bevalljátok, ha nem, de hát nem ez lenne nekünk természetes? A kelet romantikája :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése